Emil Aaltonen
 

Emil Aaltonen arvosti taitoa ja ahkeruutta. Lähes kouluja käymätön, pikkupoikana paimenessa ollut Emil Aaltonen laitettiin suutarinoppiin 14-vuotiaana vuonna 1883. Viisi vuotta myöhemmin hänestä tuli suutarimestari, ja nuori mies perusti oman verstaansa Hattulaan, lähelle synnyinseutujaan.

Käsityötaitoa, säästäväisyyttä ja suomalaista kulttuuria arvostanut Emil oli kuitenkin kiinnostunut myös koneista ja tekniikasta. Nopeasti hän hankki verstaalle sopivia koneita laadukkaiden ja kestävien kenkien valmistamiseksi sarjatyönä. Tarina käsityöläisestä merkittäväksi teollisuusmieheksi alkoi.

Aaltosen kenkätehtaasta kasvoi Pohjoismaiden suurin ja se työllisti sodan jälkeen 1500 henkilöä Tampereella. Jo 1920- ja 30-luvuilla Emil oli perustamassa myös Lokomon ja Sarviksen toimintoja, ja Aaltosen omistukseen oli siirtynyt lukuisa joukko pienempiä kenkätehtaita Suomessa. Aaltosen luopuessa yhtiöidensä johdosta 1947 niiden palveluksessa työskenteli jo yli 3000 henkilöä. Suomi oli saanut vuorineuvoksen, jonka sydäntä lähellä olivat paitsi teollisen tuotannon kehittäminen, myös työväestön olojen parantaminen sekä suomalaisen tiede- ja kulttuurielämän kehittäminen.

Emil Aaltosen tahdon mukaisesti hänen perustamastaan Emil Aaltosen Säätiöstä tuetaan edelleen tieteellistä tutkimusta useilla sadoilla tuhansilla euroilla vuosittain. Suomalaisen kengänvalmistuksen ammattitaitoa edistää puolestaan Emil Aaltosen Muistorahasto, joka tukee alalle opiskelevien ja alalla jo työskentelevien ammatillisia opintoja.

Kuva: Emil Aaltosen museo

Siirry sivun alkuun